TIPS - Tvätta mattor i snö

Dammsug fram- och baksidan med det plana munstycket. Skona fransarna från onödigt slitage genom att varsamt undvika dem.

Häng ut mattan och låt den bli kall, en rumstempererad matta smälter snön.

Lägg mattan med luggsidan nedåt i snön det vill säga upp och ner. Använd en skurborste eller annan borste med långs skaft och slå försiktigt på baksidan. Då "öppnar” luggen upp sig och dammet faller ur samtidigt som snökristallerna tillåts arbeta mot ullen. Om din matta är ömtålig och skör var försiktig och slå inte alls utan gå vidare.

Lägg på snö och borsta baksidan noggrant. Dra gärna mattan i snön.

Vänd mattan så luggen kommer uppåt. Borsta framsidan med ren snö.

Skaka försiktigt av snön och häng upp mattan. Kom ihåg att borsta båda sidorna för att få bort all snö.

Ta in mattan och dammsug fram- och baksidan. Om mattan är fuktig låter du den ligga plant och torka med baksidan uppåt. Vänd mattan, lägg den på plats och låt även framsidan torka.

Lär mera: http://www.arhan.se/se/meddelanden/2010/mattvatt/mattvatt.html

Foto: Monica Modig Rauden

FAKTA - Traditionell transparent ytbehandling

Det finns en rad ämnen i naturen som är lämpade att använda för ytbehandling av trä. Schellack, foto: Lars Petersson

Det finns en rad ämnen i naturen som är lämpade att använda för ytbehandling av trä. Schellack, foto: Lars Petersson

Det finns en rad ämnen i naturen som är lämpade att använda för ytbehandling av trä och extra förstärkning av målade ytor.

Linolja

Oljeboning av träytor hör till de allra äldsta ytbehandlingsmetoderna. Den är enkel och skyddar träet. Linoljan kan vara kall- eller varmpressad, rå eller kokt. Bäst kvalitet håller kallpressad rå linolja. Nackdelen är att den torkar långsammare än kokt olja. Dessa egenskaper kan uppnås genom att rå linolja syresätts och därmed blir föroxiderad. Detta kan ske i kombination med uppvärmning och oljan får då en kortare torktid. Standolja är en tjockflytande, upphettad linolja. Oljan blir tjockare och torkar snabbare ju längre tid den hettas upp. Den tillsätts oljefärger och fernissor som förstärkning mot kemikalier och nötning och för att ge bättre glans. Standoljan lämpar sig inte för djupimpregnering, men bidrar till att ge en blank yta.

Vax

Vaxboning kan utföras på obehandlat, oljat, betsat eller oljemålat trä.
• Bivax är en biprodukt vid framtagning av honung. Vaxet är relativt mjukt. Det kan vara blekt (nästan vitt) eller oblekt (gulbrunt). För en tålig yta blandas bivaxet oftast med carnaubavax.
• Carnaubavax kommer från en brasiliansk palm. Det ger hårda och slitstarka ytor.
• Japanvax är mjukt men ger ytan en vacker glans. Detta vax kan också förstärkas med Carnaubavax.
Hartser förstärker och höjer glansen hos oljefärg och andra linoljeprodukter samt fernissa. Vissa hartser kan också användas för att bona trä, isolera kvistar, fylla i sprickor med mera. Blandar man linolja och harts ger linoljan seghet och hartset hårdhet och glans.
• Kolofonium utvinns som restprodukt vid framställning av terpentin ur barrträdskåda. Detta harts är sprött och skört men kan härdas till högre kvalitet.
• Damarharts kommer från bortre Indien ur Bohoreaträdet. Det är färglöst och relativt mjukt och går att lösa i olja.
• Mastix utvinns ur ett träslag som växer i den grekiska övärlden. Mastix anses vara en av de bästa hartserna och används i finare lacker.
• Grankåda har använts i det svenska allmogemåleriet för att ge högre glans åt limfärg.
• Shellack är avsöndringar av sköldlöss. Hartset utvinns i Indien där man skrapar av avlagringarna från stora kolonier av löss. Hartset tvättas, smältes och stelnar till tunna blad, som sedan löses i sprit.

TIPS - Penslar och penselvård

penslar.jpg

Det lönar sig att betala lite extra för att få en bra pensel. En pensel av god kvalité släpper inte strån, håller färg och behåller spänsten i borsten under lång tid. För linoljefärg och äggoljetempera är penslar av svinborst bra. Penslar med svart svinborst är lite hårdare och lämpar sig bäst för linoljefärg. Till äggoljetempera fungerar penslar med vit svinborst bra. De är lite mjukare och äggoljetemperan behöver lite varsammare applicering än linoljefärg som kan jobbas ut mer för att få tunna färgskikt. En bra pensel blir bättre efter användning och god skötsel. Se köpet av en pensel som en investering för lång tid.

Ju enklare, ju bättre.

Traditionellt, hållbart måleri består av ett fåtal ingredienser. Färgen har två huvudbeståndsdelar: pigment och bindemedel. Linolja är ett bra bindemedel. Som pigment finns två alternativ: torra pulverpigment och pigment som är rivna i rå linolja = konstnärsfärger på tub. Välj alltid pigment och bindemedel av hög kvalité. I handeln brukar färg på tub klassificeras i nivåer som kan benämnas, hobby, semiproffs och proffsfärger. Linoljan ska vara av hög kvalité; kallpressad linolja bör vara grunden, sedan kan den förädlats genom kokning eller föroxidering för att förkorta torkningen/ härdningen av färgen.  Blekning förekommer också för att få en ljusare olja.

Ta hand om dina penslar

En pensel som använts med linoljefärg eller äggoljetempera rengörs bäst med ren såpa och ljummet vatten. Innan du ska tvätta penseln ren från färg efter målning är det bra att stryka av så mycket färg som möjligt mot en grov yta. En ohyvlad bräda är bra. Ta sedan en klick såpa i ena handen och med penseln i andra handen arbetar du in såpa ända in i botten på penseln. Behandlingen kan verka omild och våldsam, men en bra pensel tar inte skada av denna typ av rengöring.  Skölj med ljummet vatten. Vattnet får inte vara för varmt. Behaglig temperatur för händerna brukar vara en bra måttstock. Upprepa tvättningen till dess ingen färg är kvar i penselns borst. Restriktioner för hur mycket fett (olja) som får släppas ut i avloppet finns, men gränsvärdena blir aktuella när verksamheten närmar sig professionell yrkesverksamhet. Är du osäker och vill göra rätt tar du kontakt med din kommun.

Om du målar med linoljefärg behöver du inte tvätta penseln mellan de olika strykningarna. Den kan hänga i rå linolja. Det är viktigt att penseln hänger i oljan, det räcker alltså inte med att den står mot botten av en burk med linolja. Gör så här: Välj gärna en glasburk med skruvlock. Gör ett hål i locket som passar penselns skaft. Försök att få ur så mycket färg som möjligt ur penseln, först genom att stryka/ pressa penseln mot färgburkens kant sedan arbeta ur färg mot en grov yta, t ex en ohyvlad bräda. Häll rå linolja i burken och fixera penseln med t ex en klädnypa så den hänger fritt från burkens botten. Linoljan ska täcka hela penselns borst. När målningen med den aktuella kulören är klar tvättas penseln ur med såpa och vatten. Du ska inte blanda penslar med olika kulörer i samma burk.

Låt penslar hänga luftigt efter tvätt så de torkar ordentligt innan de läggs i lådor eller askar.

”Som kund kan du, genom dina val, ta ansvar för en hållbar produktion”

 

Text och foto: Lars Petersson, länshemslöjdskonsulent Örebro, jan 2016

TIPS - Rengöring och underhåll av träföremål

Beroende på träföremåls karaktär och ytbehandling, behöver man behandla dem med lite olika metoder. Här följer några råd och tips.

Rengöring

  • Träföremål med skuren yta är tåligare än de som har putsad yta. Den putsade ytan är mer porös och tar åt sig smuts och fukt. Fibrerna reser sig när ytan blir fuktig. Om detta händer kan ytan naturligtvis slipas slät igen. Lätt smutsade, dammiga träföremål torka du enkelt av med en fuktig trasa.
  • Träsaker som behöver kraftigare rengöring, till exempel sådana som används till livsmedel, kan handdiskas med milt diskmedel och vatten. Blötlägg inte och ställ dem att torka luftigt.

Underhåll

  • Ett oljebehandlat träföremål kan bli matt och solkigt på ytan med tiden. Då kan man bättra på ytbehandlingen med en oljefuktad trasa. Det är viktigt att oljeskiktet blir mycket tunt. Använd kallpressad rå linolja. Oljan kan lämna smak en tid efter behandlingen, men det är ett övergående problem. Tänk på att oljeindränkta trasor kan självantända. Du gör säkrast i att elda upp dem efter användning.
  • En träyta som målats med linoljefärg eller äggoljetempera på ett riktigt sätt åldras vackert och behöver normalt inget underhåll. Om ytan blir smutsig går den bra att torka av med en fuktig trasa.

TIPS - Tvätta linne

Linnetextilier är värda stor omsorg. Om man sköter dem på rätt sätt, blir de bara vackrare för varje år. Foto: Heli Björkman

Linnetextilier är värda stor omsorg. Om man sköter dem på rätt sätt, blir de bara vackrare för varje år. Foto: Heli Björkman

Linnetextilier är värda stor omsorg. Om man sköter dem på rätt sätt, blir de bara vackrare för varje år. Textilier i linne behöver inte tvättas så ofta, det kan räcka med att vädra och ta bort eventuella fläckar.

Så här tvättar du

Oblekta och halvblekta linnetextilier är allra ömtåligast. De ska tvättas i tvättmedel utan blekmedel. Välj ett kulörtvättmedel märkt med Bra miljöval eller Svanen, de innehåller inga blekmedel. Tvätta i 60–80 grader. Ömtåliga textilier kan tvättas med olivtvål i ljummet vatten, om färgen tål låg temperatur.

Fläckborttagning

Fläckar tas med fördel bort före tvätt (se fläckborttagning). Hovförvaltningens textilvårdare ger följande råd: Pensla fläckar med enprocentig klorlösning och såpvatten och blötlägg sedan linnet i såpvatten ett par timmar.

Linne och maskintvätt

Linnets värsta fiende är den mekaniska nötningen. Om du maskintvättar linne, blöt det innan du lägger det i tvättrumman. Välj skongång och uteslut centrifugering. De långa släta linfibrerna bryts sönder i centrifugen och linnet får permanenta skrynklor. Dropptorkning och släthängning är det bästa.

Mangling och torkning

Linnet bör kallmanglas, då får man fram den bästa lystern – glansen stiger med åren. Varmmangling och torktumling förstör på sikt linnet, och gör att glansen försvinner. Om man inte har en kallmangel? Sök upp en tvättinrättning som har.

Små textilier kan man hantera själv: Lägg dem plaskvåta på ett slätt underlag, på en vaxduk, kakel, diskbänken eller i badkaret. Släta ut tyget med rätsidan ner. Textilier med broderier eller spetsar ska ligga med avigsidan ned. Stryk det slätt med handen eller med en svamp och se till att alla kanter är raka, och låt torka.  Glättsten är också ett bra hjälpmedel och lämpar sig bäst för kläder och andra mindre linnetextilier.

Tänk på att lufta och torka det manglade linnet innan det läggs i linneskåpet, annars kan det uppstå mögelfläckar.