ARTIKEL - Den fantastiska ullen

Ull. Fotot: Heléne Wallin

Ull. Fotot: Heléne Wallin

”Tag inget med dig utom minnen. Lämna inget utom fotspår” står målat på en husvägg i sydvästra Himalaya. Det är även mitt recept för hållbarhet. Men jag vill också lämna minnen hos dig, insikter, kunskaper som ger glädje. 

Tänker man så, kan man gärna jobba med ull. Fibern som kommer ur intet – regn, jord och solsken – och blir jord igen när du inte längre vill ha den. I ullens minimala miljöpåverkan ingår, att den låter dig skapa meningsfulla ting utan hjälpmedel. När du spinner ihop fibrer till garn krävs inget lim – de hålls ihop av sin egen friktion. Fibrerna i mitten hålls fast av fibrerna du virar runt garnets utsida. Men vad håller utsidans fibrer? Jo, lagom mycket rollbyte – fibrerna på utsidan ska vara mittenfiber på ett annat ställe innan de tar slut. Därför måste kort ull spinnas tätt, medan långa ullsorter kan spinnas löst och ändå bindas i garnet.

 Du kan spinna ullen till garn med inget annat än fingrarna. Vill du ha mer snodd, kan du rulla garnet mellan handflatorna. Jag såg en fåraherdes händer rulla två garner samtidigt – han såg till att de rullade ett par centimeter ifrån varandra. Först när handrörelsen skulle vända lät han garnerna mötas så att de blev rullade runt varandra på tillbakavägen – tvåtrådigt garn med ett handgrepp!

Men du kan strunta i spinning! Ullfibrer är som ouppfostrade hundar som inte lärts lyda – de tar egna initiativ. Lura dem att krypa dit du vill! Fibrernas fjäll gör att de rör sig lättare åt rotens håll än spetsens, särskilt om de är våta. Lägg dem lagom lösa, tryck dem fram och tillbaka. Fibrerna kryper mellan varandra ”som blinda maskar” tills de helt trasslat ihop sig och aldrig mera kommer loss. Så tovar du stark filt till bruksföremål.

 Du använder bara händerna när du flätar, eller hur? En etiopisk bypräst visade mig hur han la ut manslånga trådar bredvid varandra på marken, sedan använde han två nystan av annat garn för att fläta tvärs över alla mittpunkterna. Han fortsatte fram och åter tills alla trådarnas ena halva bundits in. Då återgick han till mitten och flätade åt andra hållet. Det blev en filt – vävd utan vävstol.

 Men när du vill mer än handen kan, ska redskap till. Kardans tusen fingrar, rockens snurrande ten, vävstolens hundratals solv. Ullslöjdens redskap kan göras i trä, med några få detaljer i metall eller skinn – typiskt småskalig hårdslöjd, med chans för kunskapssamspel mellan redskapsslöjdare och brukare.

Ullslöjden påverkar inte det globala klimatet. Men mikroklimatet tätt intill dig kan påverkas drastiskt – till det bättre! Ullplagg håller dig varm i rå kyla. Och skyddar vid brandtillbud, eftersom ullen är svårantändlig. Ulltextilier dämpar också ljud i hem och kontor. Använd strumpor av ull medan du samlar minnen och sätter fotspår i världen, så håller du hälarna unga – så bra mår huden av ull!

Text: Alan Waller, maj 2012
woolalan@telia.com
Foto: Heléne Wallin