FAKTA - Tagel

Taglet från hästens svans är grövre än det från manen.  Foto: Lars Petersson

Taglet från hästens svans är grövre än det från manen. Foto: Lars Petersson

Tagel är ett slitstarkt material som utvinns av hästars man och svans och nötkreaturs svansar. Det är ett så kallat hygrokoptiskt material – det har förmågan att ta upp och avge vatten. Olika sorters tagel har olika användningsområden. Hästsvanstagel, det grövsta och mest bärkraftiga taglet, används till vävning och möbelstoppningar. Taglet från hästens man är mjukare, och kan användas för att binda kortare material av svanstaglet vid spinning. Tagel från nötkreatur är för kort för att kunna användas vid vävning, men kan blandas med hästtagel i möbelstoppningar.

Beredning och färgning

När man bereder tagel som ska användas vid vävning, börjar man med att tvätta det i grönsåpa. Sedan häcklas taglet, det vill säga dras genom en sorts kam. På så sätt separerar man korta och avbrutna strån. Därefter raklindas och kokas taglet för att motverka eventuella veck på långa strån. Slutligen kammas det för att slutprodukten ska bli smidig. Tagel går att färga med samma metod som ull. Växtfärgning ger bra resultat. Naturliga färger finns i hela spektrat: från svart, grått, rött till gult.