FAKTA - Halm

Halm är ett vackert, slitstarkt och isolerande material. Råghalm är den absolut bästa halmen att slöjda i. Foto Ann-Sofie Svansbo
Halm är ett vackert, slitstarkt och isolerande material. Råghalm är den absolut bästa halmen att slöjda i. Foto Ann-Sofie Svansbo

Halm är ett vackert, slitstarkt och isolerande material. Råghalm är den bästa halmen att slöjda i – då rågen är ett långt och spänstigt material. Men det går också att använda sig av halm från andra sädesslag. 

Tak, korgar och hattar

Materialet har i historien haft många användningsområden. Från halmtak och isolering till bikupor, korgar, hattar och skor. Halm har funnits med i vävda textilier och olika utsmyckande föremål – varav många, enligt folktron, sägs bära övernaturliga krafter.

Odling, skörd och förvaring

Råg till slöjd sås på hösten och skördas vid midsommar, när den är grön och spänstig och innan strået har utvecklat några korn. Det går att spara en liten del av odlingen och låta den mogna – på så sätt får man nytt utsäde. Naturligtvis ska halmen odlas utan konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Halmen skördas med lie och binds ihop till så kallade nekar, som ställs mot varandra på åkern eller hängs upp på väggen. Det är viktigt att halmen får torka innan den används. Torkad halm förvaras råttfritt och luftigt. Om den ligger fuktigt och tätt, möglar den. När halmen sedan ska användas, rensas och blötläggs den först i vatten, och den blir seg och smidig igen.