FAKTA - Horn och ben

Både horn och ben är slöjdmaterial med lång historia. Innan plasten slog igenom användes horn för att göra alla möjliga föremål. Foto: Niclas Flinck

Både horn och ben är slöjdmaterial med lång historia. Innan metall blev billigare användes horn för att göra alla möjliga föremål: bägare, bestick, kammar, knivskaft, spelpjäser med mera. Oftast slöjdar man i horn från nötkreatur, ren, får och get eller vilt som hjort, rådjur och älg.  När det gäller ben, lämpar sig alla sorter för slöjd. Om du vill köpa horn eller ben finns det ibland hos dom som säljer hobbymaterial. Slakterier och jägare är andra alternativ.

Bearbeta horn och ben

När du slöjdar med horn eller ben, prova dig fram med olika verktyg. Du kan till exempel använda svarv, kniv eller fil. Vid hornslöjdande utgår man ofta från kohornets naturliga former – det lämpar sig till exempel att göra krokar och handtag av. Vill du forma hornet behöver du först värma det, så att det blir det mjukt och smidigt. Horn från hjortdjur bearbetas som de är, utan uppvärmning. Om du slipar horn eller ben, se till att använda munskydd, slipdamm kan ge upphov till irritationer i andningsvägarna.

Polering och efterbehandling

Ofta polerar man de färdiga hornföremålen. Om de inte poleras så torkar ytan ut och föremålen förlorar sin lyster – detta gäller framförallt horn från tamboskap. Genom att efterbehandla föremålen, till exempel med bivax, får man fram en vacker och tåligare yta. Man kan solbleka sina horn, och på olika sätt på sätt fram olika färgnyanser.  En liten varning: Gamla recept för hur man färgar horn och ben innehåller ofta giftiga ämnen, undvik att utgå från sådana. Ben ska man låta behålla sin naturliga färg och yta. Undvik att behandla med vätesuperoxid eller andra kemikalier som bleker och "dödar" ytan.