FAKTA - Syntetfärgning

Syntetfärger för textil och garn har funnits sedan 1800-talet, och blev snabbt mycket populära. Tekniken gjorde dels att människor fick tillgång till nya färger, dels fick obegränsad tillgång till färg. Med tiden stod det klart att vissa syntetfärger var giftiga – till exempel anilinfärger. Men kunskapen om vad som är bra och dålig syntetfärg är än idag bristfällig. Enligt svensk lag ska färgpulver som är giftigt vara märkt, men man gör klokt i att fråga leverantören om innehållet är giftfritt.

Att hantera ofixerad färg
Hantering av ofixerad färg innebär miljöproblem. Om du färgar själv och vill vara säker på att agera miljövänligt, se då till att färga för hand. Du kan då utnyttja efterbaden, och färgspillet blir minimalt. När man färgar i tvättmaskin går mycket ofixerad färg till spillo. Man ska vara noga med hälla ut rester av färgbad i avloppet – det är viktigt att ett reningsverk får ta hand om restprodukterna.

Syrafärger
Syrafärger används för att färga animaliska fibrer, det vill säga ull och silke. Färgtypen har fått sitt namn av att den är verksam i sur miljö (ph under 7). Färgbadet görs surt genom att man tillsätter lite ättika, vinäger eller citronsyra. För att binda färgen vid fibrerna måste de upphettas till strax under kokpunkten. De rena syrafärgerna ger de mest briljanta färgerna. En typ av syrafärger är metallkomplexfärger, som ger dämpade dova kulörer.

Reaktiv färg
De reaktiva färgerna används för lin och bomull. De är verksamma i en basisk miljö (ph mellan 7 och 9). Det får man genom att tillsätta hushållssoda – temperaturen ska vara mellan 40–60 grader.

Kypfärger eller batikfärger
Kypfärgerna är aktiva i en mycket basisk miljö, som uppnås genom att man tillsätter starka kemikalier (lut) till färgbadet – kemikalierna ger ifrån sig irriterande ångor.

Garn och miljömärkning
När man köper kulört garn är det svårt att kontrollera hur färgningen har gått till. Naturskyddsföreningen har miljökriterier för färgningsprocessen; koppar och kromsalter får inte finnas kvar i den färdiga textilen – det gäller särskilt för ull som ofta färgas med krom. Det är heller inte tillåtet att använda optiska vitmedel.