TIPS - Gör färg av ägg

Äggoljetempera är en färgtyp som passar bra vid invändigt måleri på slöjdade föremål. Den tillverkas av förnyelsebara råvaror – ägg och linolja bildar tillsammans med vatten en emulsion som sedan färgsätts med önskat pigment. I Sverige har man målat med äggoljetempera sedan medeltiden. Då var färgen en ren färskvara. Det kunde vara knappt om ägg, så man slösade inte med temperan. Färgen användes främst på ytor där det ställdes stora krav på slitstyrka och estetik.

Blanda själv eller köp färdig Idag kan man blanda sin äggoljetempera själv, precis som man gjorde förr i tiden. En del av de giftiga färgpigment som fanns då har försvunnit från marknaden och ersatts med sådana som är mindre skadliga för miljön. Genom att blanda färgen själv hushållar man med resurser. Om du blandar färg direkt inför ett målningstillfälle, slipper du tillsätta konserveringsmedel. Det går också att också köpa färdigblandad äggoljetempera.

Målningstekniker

Äggoljetempera kan målas på olika sätt. Man kan måla jämnt täckande eller i flerfärgsteknik med olika kulörer i tunna skikt ovanpå varandra. Det ger en djupverkan och ett liv. Det går också bra att måla med vått-i-vått-teknik, svampning och lasyrmålning. Färgen torkar inte på traditionellt sätt, utan härdar genom en oxidation som kräver luft och ljus. Därför är det viktigt att lokalen är ordentligt ventilerad, har dagsljus eller elljus och håller en temperatur på 15–25 grader. Efter 1–4 dygn, beroende på förhållandena ovan, är färgen yttorr; då kritar den inte av sig vid beröring. Efter 1–6 veckor har den fått full slitstyrka. Om färgen borstas efter sex dagar får ytan en äggskalsliknande glans. Färdigtorkade ytor rengöres med milt rengöringsmedel. Det bästa är att badda bort smuts och fläckar med en fuktad svamp. Om man gnider med trasa blir ytan blank. Penslar, rollers och andra verktyg rengöres bäst i vatten och såpa.

Debatt om hälsopåverkan

Det har förekommit en debatt om äggoljetemperans hälsopåverkan. Yrkesmålarna slog larm om att de fick huvudvärk och klåda när de målade inomhusmiljöer med äggoljetempera. Undersökningar visar att besvären troligen berodde på att man arbetat med färgen på fel sätt, den hade inte fått torka tillräckligt. Kyla, instängd luft och mörker kan framkalla mögel och andra irriterande ämnen ur den äggbaserade färgen.