FAKTA - Näver – ett måste i köket

Näverburk – ett måste i köket

Nävern är utmärkt att förvara mat i. Den är smakfri och tar inte åt sig vare sig lukt eller arom från livsmedlet. En näverburk är också lagom tät för att ha mat i. Den blir inte kondenstät, maten behåller sin arom och fräschör. Nästa gång en plastburk blivit repig och ful, köp en i näver i stället.

Näver är ett tacksamt material att slöjda i – det är hårt, tätt och står emot röta på ett utmärkt sätt. Ofta används det för att slöjda korgar, askar och burkar. Om du vill prova att slöjda i näver, finns några olika tekniker att välja på. Genom att först skära smala remsor av nävern, går det att fläta den – till exempel till korgar eller burkar. Det går också att vika kärl av större näversjok, som sedan sys ihop med lintråd eller björkrötter. Näver har en hård yta och behöver inte ytbehandlas. Men du kan förstås måla i dekorativt syfte – använd linoljefärg eller äggoljetempera.

Hur utvinner man näver? Björknäver är den näver som lämpar sig bäst för slöjd. Näver från glasbjörk passar bäst som slöjdmaterial då vårtbjörken ofta har en sprucken och grövre yta. Det är lättast att ta näver på våren när trädet savar, den släpper då nästan av sig själv. Det är viktigt att lära sig tekniken, så att man inte äventyrar trädets överlevnad. Man får inte skära så djupt att man kommer ner till tillväxtlagret. Det allra bästa är att ta näver från träd som ska fällas, eller är alldeles nyfällda. Andra näverliknande material som också används i slöjdsammanhang är rönnbark och lindbark. Båda två är hårdare och lite svårare att bearbeta än näver från björken. Men man måste alltid ha markägarens tillstånd för att ta näver – det ingår inte i allemansrätten!