FAKTA - Traditionell transparent ytbehandling

Det finns en rad ämnen i naturen som är lämpade att använda för ytbehandling av trä. Schellack, foto: Lars Petersson

Det finns en rad ämnen i naturen som är lämpade att använda för ytbehandling av trä. Schellack, foto: Lars Petersson

Det finns en rad ämnen i naturen som är lämpade att använda för ytbehandling av trä och extra förstärkning av målade ytor.

Linolja

Oljeboning av träytor hör till de allra äldsta ytbehandlingsmetoderna. Den är enkel och skyddar träet. Linoljan kan vara kall- eller varmpressad, rå eller kokt. Bäst kvalitet håller kallpressad rå linolja. Nackdelen är att den torkar långsammare än kokt olja. Dessa egenskaper kan uppnås genom att rå linolja syresätts och därmed blir föroxiderad. Detta kan ske i kombination med uppvärmning och oljan får då en kortare torktid. Standolja är en tjockflytande, upphettad linolja. Oljan blir tjockare och torkar snabbare ju längre tid den hettas upp. Den tillsätts oljefärger och fernissor som förstärkning mot kemikalier och nötning och för att ge bättre glans. Standoljan lämpar sig inte för djupimpregnering, men bidrar till att ge en blank yta.

Vax

Vaxboning kan utföras på obehandlat, oljat, betsat eller oljemålat trä.
• Bivax är en biprodukt vid framtagning av honung. Vaxet är relativt mjukt. Det kan vara blekt (nästan vitt) eller oblekt (gulbrunt). För en tålig yta blandas bivaxet oftast med carnaubavax.
• Carnaubavax kommer från en brasiliansk palm. Det ger hårda och slitstarka ytor.
• Japanvax är mjukt men ger ytan en vacker glans. Detta vax kan också förstärkas med Carnaubavax.
• Hartser förstärker och höjer glansen hos oljefärg och andra linoljeprodukter samt fernissa. Vissa hartser kan också användas för att bona trä, isolera kvistar, fylla i sprickor med mera. Blandar man linolja och harts ger linoljan seghet och hartset hårdhet och glans.
• Kolofonium utvinns som restprodukt vid framställning av terpentin ur barrträdskåda. Detta harts är sprött och skört men kan härdas till högre kvalitet.
• Damarharts kommer från bortre Indien ur Bohoreaträdet. Det är färglöst och relativt mjukt och går att lösa i olja.
• Mastix utvinns ur ett träslag som växer i den grekiska övärlden. Mastix anses vara en av de bästa hartserna och används i finare lacker.
• Grankåda har använts i det svenska allmogemåleriet för att ge högre glans åt limfärg.
• Shellack är avsöndringar av sköldlöss. Hartset utvinns i Indien där man skrapar av avlagringarna från stora kolonier av löss. Hartset tvättas, smältes och stelnar till tunna blad, som sedan löses i sprit.