TIPS - Rengöring och underhåll av träföremål

Beroende på träföremåls karaktär och ytbehandling, behöver man behandla dem med lite olika metoder. Här följer några råd och tips.

Rengöring

  • Träföremål med skuren yta är tåligare än de som har putsad yta. Den putsade ytan är mer porös och tar åt sig smuts och fukt. Fibrerna reser sig när ytan blir fuktig. Om detta händer kan ytan naturligtvis slipas slät igen. Lätt smutsade, dammiga träföremål torka du enkelt av med en fuktig trasa.

  • Träsaker som behöver kraftigare rengöring, till exempel sådana som används till livsmedel, kan handdiskas med milt diskmedel och vatten. Blötlägg inte och ställ dem att torka luftigt.

Underhåll

  • Ett oljebehandlat träföremål kan bli matt och solkigt på ytan med tiden. Då kan man bättra på ytbehandlingen med en oljefuktad trasa. Det är viktigt att oljeskiktet blir mycket tunt. Använd kallpressad rå linolja. Oljan kan lämna smak en tid efter behandlingen, men det är ett övergående problem. Tänk på att oljeindränkta trasor kan självantända. Du gör säkrast i att elda upp dem efter användning.

  • En träyta som målats med linoljefärg eller äggoljetempera på ett riktigt sätt åldras vackert och behöver normalt inget underhåll. Om ytan blir smutsig går den bra att torka av med en fuktig trasa.