TIPS - Tvätta ylle

20180602_091203.jpg

Yllekläder, plädar och andra ullvaror behöver inte tvättas så ofta, vilket förstås är en fördel när man vill vara rädd om miljön. Ullen har en smutsavstötande förmåga och därför kan man ibland nöja sig med att vädra textilierna, gärna i fuktig luft. Det är också viktigt att låta till exempel ulltröjor vila, så att ullfibrerna får en chans att dra ihop sig efter dagens töjning – på så sätt håller de längre.

Tvätta ull
När man tvättar ull kan man gärna använda ett neutralt diskmedel märkt med Bra miljöval eller Svanen. Dessa fungerar både i mjukt och hårt vatten. Man kan också använda tvättvål, som fungerar bäst i mjukt vatten. I hårt vatten lämnar tvättvålen kvar kalktvålrester på plagget. För att motverka detta kan man sätta till lite vinäger i sista sköljvattnet för att lösa kalktvålen som bildats. Man lägger plagget i blöt en stund och kramar det sedan, undvik att vrida eller gnugga häftigt, för då kan fibrerna filta ihop sig. Alla sköljvatten ska ha samma temperatur som tvättvattnet.

Det går att tvätta ullplagg i maskin, men då måste man vara noga med att välja ett program med låg temperatur och skonsam bearbetning. Ofta finns speciella ulltvättprogram. 

Torkning
Inför torkningen kan man med fördel använda en snabbstartad centrifug. Vissa centrifuger startar om flera gånger, vilket inte lämpar sig för ylle. Lägg sedan ullplagget plant för att torka, gärna på luftigt underlag som nät, spjälor eller på en handduk.

Torktumlare kan användas för krympning av ylle, men aldrig för vanlig tvätt.