TIPS - Tvätta linne

Linnetextilier är värda stor omsorg. Om man sköter dem på rätt sätt, blir de bara vackrare för varje år. Foto: Heli Björkman

Linnetextilier är värda stor omsorg. Om man sköter dem på rätt sätt, blir de bara vackrare för varje år. Foto: Heli Björkman

Linnetextilier är värda stor omsorg. Om man sköter dem på rätt sätt, blir de bara vackrare för varje år. Textilier i linne behöver inte tvättas så ofta, det kan räcka med att vädra och ta bort eventuella fläckar.

Så här tvättar du

Oblekta och halvblekta linnetextilier är allra ömtåligast. De ska tvättas i tvättmedel utan blekmedel. Välj ett kulörtvättmedel märkt med Bra miljöval eller Svanen, de innehåller inga blekmedel. Tvätta i 60–80 grader. Ömtåliga textilier kan tvättas med olivtvål i ljummet vatten, om färgen tål låg temperatur.

Fläckborttagning

Fläckar tas med fördel bort före tvätt (se fläckborttagning). Hovförvaltningens textilvårdare ger följande råd: Pensla fläckar med enprocentig klorlösning och såpvatten och blötlägg sedan linnet i såpvatten ett par timmar.

Linne och maskintvätt

Linnets värsta fiende är den mekaniska nötningen. Om du maskintvättar linne, blöt det innan du lägger det i tvättrumman. Välj skongång och uteslut centrifugering. De långa släta linfibrerna bryts sönder i centrifugen och linnet får permanenta skrynklor. Dropptorkning och släthängning är det bästa.

Mangling och torkning

Linnet bör kallmanglas, då får man fram den bästa lystern – glansen stiger med åren. Varmmangling och torktumling förstör på sikt linnet, och gör att glansen försvinner. Om man inte har en kallmangel? Sök upp en tvättinrättning som har.

Små textilier kan man hantera själv: Lägg dem plaskvåta på ett slätt underlag, på en vaxduk, kakel, diskbänken eller i badkaret. Släta ut tyget med rätsidan ner. Textilier med broderier eller spetsar ska ligga med avigsidan ned. Stryk det slätt med handen eller med en svamp och se till att alla kanter är raka, och låt torka.  Glättsten är också ett bra hjälpmedel och lämpar sig bäst för kläder och andra mindre linnetextilier.

Tänk på att lufta och torka det manglade linnet innan det läggs i linneskåpet, annars kan det uppstå mögelfläckar.