Upptäck ett sekel av Tidskriften Västerbotten på nätet!

Dagens upptäckt för min del måste vara att samtliga utgåvor, under nästan 100 år(!) av Tidskriften Västerbotten, är digitaliserade och finns att läsa i pdf-format på Västerbottens museums webb. Västerbotten är en kulturhistorisk skrift som har producerats av nämnda länsmuseum mellan år 1920-2014. Mängder av fakta och inspiration finns att upptäcka i materialet, inte minst sånt som har koppling till slöjdområdet. Upprymt tänkte jag: "Detta måste blir ett blogginlägg!" 

För den som vill skaffa sej överblick på materialet finns registret med artiklar mellan åren 1920-2006. I det finns både sidhänvisningar och information om vilken utgåva man ska plocka fram när man vill läsa om något speciellt.
...och här är några konkreta lästips:

  • Titta i Västerbotten nr 4/1993 som har tema träslöjd och är full av handgripliga tips om allt från mindre slöjdprojekt, som att tälja knoppar och vred...till ren möbelslöjd, som hur man snickrar en vagga på medar. 
  • Mangelmingel heter en artikel av HIllevi Wadensten, som finns på sidan 65-69 i Västerbotten nr 3/2013. Texten handlar förstås om mangling och anknyter till en textil studieutställning på länsmuseet.  
  • Om nödföda är en annan text, som Katarina Ågren skrivit. Den börjar på sidan 176 i Västerbotten nr 3/1976På bilden här nedanför syns en bit av omslaget på häftet som har underrubriken Västerbottnisk örtabok

 

Text och foto: Pia Jägstrand, länshemslöjdskonsuelnt i Norrbotten