Radiotips: Det nya utefolket i P1

Igår när radion stod på råkade jag höra första avsnittet i programmet Det nya utefolket i SR P1 . Ett hörvärt program på flera sätt tycker jag…och själv lyssnar jag förstås lite extra med ”hemslöjdsöronen”.  Även om det inte specifikt handlade om slöjd så är det inspirerande med alla olika perspektiv en kan intressera sej för det handgjorda. I ett sammanhang där det handlar om friluftsliv, som i programmet, ligger det väl extra nära till hands.

Här är en liten del av texten som beskriver radioprogrammet:
”Det råder en renässans för allemansrätten och en idealisering av naturen präglar idag populärkulturen såväl som samhället. Friluftsboomen har än en gång drabbat Sverige, men det är en ny typ av lufsare som köper sitt första tält och beger sig till fjällen. Vilka är det nya utefolket och varför behöver de naturen? Det nya utefolket berättar friluftshistorierna som fascinerar och berör. En serie om lägereldsgemenskap, hipsteryxor, natureufori, status och utsatthet.”

…och här är en länk till programmet Det nya utefolket i SR P1

 

Texti och foto: Pia Jägstrand, länshemslöjdskonsulent i Norrbotten