Tryckvals sedan tiden före Gutenberg

I mitten på 1400-talet revolutionerade Gutenberg boktryckarkonsten genom att gå från trä till metall-matriser. I Kina hade man då tryckt på papper i ca 1000 år med hjälp av skickliga ”slöjdare” som skar ut dessa sidor i trä. Det dröjde in på 1800-talet innan den nya tekniken blev snabbare än kinesernas skurna boksidor.

I projektet ”Ur Björk”* har en slöjdare, Anders Winberg” återvänt till tiden före Gutenberg och gjort ett antal tryckvalsar. Han har samlat ett antal grenklykor från de yttersta grenarna på en stor björk. Att tälja dessa till en form eller mönster är ju valbart för att sedan montera dem på ett hjul för att få en repetition. Denna metod kanske inte är användbar vid tryckning av böcker eller tidningar men kan säkert ge inspiration för tryckning på tyg eller tapeter. Rent arbetsmässigt skulle mycket väl bokstäver kunna täljas för att med ett varv på tryckvalsen få till en kul ”oneliner”.

Vid tryck på tyg eller tapet se till att välja en färg med så lite miljöbelastning som möjligt.

*Ur Björk är ett projekt där vi undersökt hur många föremål som finns i en fullvuxen björk. 22 slöjdare från Värmland och Västra Götaland har lyckats få fram ca 400 föremål av 800 liter björk (0,8 m3). Detta är innehållet i björk på 25 m och 30 cm i diameter. Utställningen ”Ur Björk” finns i skrivande stund på Leksands kulturhus och kommer att vandra runt i landet och Norge. Så håll utkik.

Thomas Lööf, länshemslöjdskonsulent i Västra Götaland