Klädbytardag 18 april 2015

Fluga av näver

Fluga av näver

Naturskyddsföreningens succé med klädbytardagar fortsätter. Förra året slogs rekord i antal klädbyten med över 100 arrangemang över hela landet. Nu är datumet klart för nästa klädbytardag som blir den 18 april 2015. Vi i den rika delen av världen shoppar allt mer, trots överfyllda garderober. Det drabbar miljö och människor hårt i andra länder. Samtidigt så börjar många tröttna på slit-och-släng-trenden. Second hand är både miljösmart och kul. På Klädbytardagen blir det ännu bättre. Det är en rolig, social och helt gratis aktivitet som ger konkret miljönytta. De plagg som man har tröttnat på eller som inte längre passar blir nya och roliga för någon annan. Livet på kläderna förlängs och vi bidrar till en bättre miljö.

Nytt för i år är att våra nordiska grannländer hakar på klädbytardagen den 18 april med flera ”events” på flera orter i Danmark, Finland och Norge samma datum. I Danmark har man genomfört framgångsrika bytardagar under många år. ”Danske byttemarked” är ett socialt och kulturellt ”event” där folk över generations och klassgränser kan mötas. Det handlar främst om att träffas, ha trevligt och att höja varandras livskvalitet. Att miljön sparas är ytterligare ett plus.

Så här går det till på ett klädbyte

  • Du tar med dig max fem fina och fräscha plagg. Vi tar även emot fina accessoarer och skor i nyskick.
  • För varje plagg får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg.
  • Det är helt gratis.
  • På en del platser ska du lämna in dina plagg innan själva klädbytardagen, kolla in ditt närmaste klädbyte för mer info.
  • Plagg som ingen väljer skänkar vi till en lokal second hand-butik. Du får inte tillbaka kläderna.

Siffror från klädbytardagen 2014

Det genomfördes 102 arrangemang med 11 400 besökare som bytte cirka 32 500 plagg med varandra.

Förutsatt att de bytta plaggen ersatte inköp av nya plagg bidrog alla fantastiska klädbytare med en enorm resursbesparing, nämligen: 22 ton kemikalier, 122 ton koldioxid och 81 000 kubikmeter vatten.

Kommentarer från tidigare besökare

”Ett roligt sätt att förnya garderoben.””Jag gillar billiga kläder med historia och stil.”

”Miljön skonas, det är trevligt och jag får nya kläder.”

”Att kläderna får vara med igen.” ”Det som är skräp för någon kan vara värdefullt för någon annan.”

Så här gör du om du vill arrangera ett klädbyte

  1. Bestäm dig vem du vill arrangera klädbytet med. En kompis, din skolklass, din krets (Naturskyddsföreningens lokalavdelning) eller kanske på egen hand?
  2. Släng iväg ett mejl till kladbytardagen@naturskyddsforeningen.se och berätta var du vill ordna ditt klädbyte. Du kan också ringa Jessica Andréason, 0739-44 99 10 om du har frågor.
  3. Nu är det bara att kicka igång! Boka lokal, planera marknadsföring, fixa bord och galgar.
  4. Beställ gratis affischer, flyers och klädbrickor.

Carina Olsson, länshemslöjdskonsulent Värmland