Skinn med Historia

I dalgångarna kring Undersåker och Åre låter den ekonomiska föreningen Fjällbete sina får beta av gräs och örter. Fåren håller dalgångarna öppna och gör miljön levande. Det är gotlandsfår som föds upp på ett sådant sätt att både kött och skinn får hög kvalité.  

När skinnen kommer till Lodbrokan, eller Helena som ligger bakom företaget, bereds de på traditionellt vis med redskap som räckspade, skrapa och dragvidja. Det som används för beredningen är rapsolja, äggula, gulsåpa, schampoo och balsam. Med den här metoden bevaras skinnets unika egenskaper, dessutom påverkas inte miljön nämnvärt. Helena har ett mycket nära samarbete med Fjällbete, vilket gör att hon känner fåren väl och kan ge skinnen en historia. Du kan läsa mer om Lodbrokan på lodbrokan.se

Det känns angeläget att visa på bra miljöfria producenter av skinnprodukter då den ”moderna” skinnindustrin fortfarande använder sig av krom för garvningsprocessen, kromet i skinnet kan orsaka allergier. Och om det bränns när det slängts i soporna kan det oxideras och omvandlas till sexvärt krom - ett väldigt giftigt ämne som är cancerframkallande och lagras i kroppen. Läs mer om kromet på Naturskyddsföreningens hemsida, sök på krom! www.naturskyddsforeningen.se

Du kan också läsa mer om skinn här på Slöjd Håller!!   Klicka här