Slöjden i nya möten

Tina Ehn Riksdagsledamot för miljöpartiet de gröna, från Bohuslän. Med stort intresse för slöjd och hållbarhet.

Tina Ehn Riksdagsledamot för miljöpartiet de gröna, från Bohuslän. Med stort intresse för slöjd och hållbarhet.

I mötet mellan människan och naturen, befinner sig slöjden. Det är när handen möter träet, när ullen och hud upplever varandras behov då värmen från ullen sprider sig i kroppen. Det är i valet mellan vilken träbit som är bäst lämpad…

Jag var 20 år och hade bestämt mig för att lära mig förstå det där med vävning. Jag cyklade utmed vägen, ner till samhället för att delta på vävkursen, den där kursen som fick mig att sitta stilla och se de små detaljerna, de fina trådarna och alla mönster som krävde sin noggrannhet. Vi var väl fem sex kvinnor i olika åldrar, jag var yngst i gruppen. På dagarna arbetade på ett stort jordbruk, ett ganska fysiskt krävande arbete, där kroppen alltid var igång. Till vävkursen tog jag mig oftast på cykel och med min stora hund som ofta fick följa med på cykelturen, och sedan ligga och vänta i trädgården som fanns intill huset. En vävkurs omfattande fyra terminer, gjorde oss till en grupp, där vare sig ålder eller titlar gjorde sig besvär.

Grunderna i vävning lärde mig att uppskatta och förstå. Jag njöt av att förstå vilket jobba som låg bakom våra tyger, mönster, vilket arbete som fanns i en handvävd linneduk från min mormors linneskåp. För jag såg det växande linet ute åkern, och visste att det fanns flera avancerade moment innan linet fanns på vävtrådens rulle. Och från vävtrådens rulle till vävstolens solvar, och från vävstolens slag och tramp, till en färdigvävd duk.

Otroligt att - från linblommans vackra natur till en bordsduks mönstrade skönhet! På riktigt genom många timmars mänskligt arbete. Det är så jag upplever slöjd djupast innerst. Människans fantastiska möjligheter att nyttja naturen, genom ett varsamt, noga utvalt och estetiskt. Kunna dra nytta av materialet som växer och finns, med omtänksamhet och kärlek. Slöjd är för mig ett hållbart sätt att nyttja ett material, slöjd är att skapa något och slöjd är att bygga broar mellan mig och andra. Men slöjd är inte bara denna tolkning av hållbarhet, det är så mycket mer. Jag förstår att det som händer i mötet mellan tradition och ung experimentellt uttryck är ett hållbart sätt för slöjden att gå vidare.

När traditionell slöjd möter en ung generations uttryck. Skaparlust kreativitet och traditioner har bytts till skaparlust, kreativitet, traditioner och experimentell lust. Jag gillar det och möter det, men visst, jag gör det med lite av skräckblandad förtjusning. Kan man verkligen göra så med ett broderat lakan? Kan en folkdräkt användas på något annan vis…osv.. Men då Slöjd är en människans aktivitet, kan och ska nog inte slöjd stängas in och begränsas genom ett synsätt som förhindrar att något nytt skapas. Däremot är självklart ett mönster i munkabälte alltid ett mönster i munkabälte.

Jag tror att genom att både värna de traditionella, att tillåta det nya och att bejaka det internationella kan ge oss mer av slöjd, knappast mindre. Behovet av att skapa och av att förbättra eller förenkla eller förnya kan ge upphov till nya möten nya mönster och slöjd som håller ….

Berättat av Tina Ehn