Ta bort stearinfläckar

lena o jul 029

Nu när det är mörkt nästan hela dagen är det extra mysigt att tända många levande ljus. Har du otur så får du stearin på duken eller stearin som rinner ner i mässingsljustaken så det ser fult ut? Här kommer några tips.

Mässingsljusstaken sköljer du av i varmt rinnande vatten, men tänk på att lägga till exempel ett melittafilter i botten av diskhon så du inte får ner stearinet i avloppet.

När det gäller duken så brukar jag stoppa in den i frysen, så att stearinet blir så hårt att man kan bryta bort det. Lägg sedan ett läskpapper eller melittafilter på båda sidor av duken och stryk på baksidan av duken. Byt papper tills det inte längre suger upp något stearin.

Finns det fortfarande en fet fläck kvar så strö varmt potatismjöl på fläcken och låt ligga över natten. Borsta sedan bort mjölet eller tvätta hela duken i varmt tvålvatten.

OBS: Tänk på att vissa material, till exempel siden, kan ta skada av att man bryter bort stearinet, här får man gå försiktigt fram med läskpapper, strykjärn och tvättvatten som är anpassat till materialet.