5 R # 4

Petflaskor blir tröjor. Foto: Lars Petersson
Petflaskor blir tröjor. Foto: Lars Petersson

Fem R

Vi lånar mycket från det engelska språket. Inom begreppet hållbar utveckling cirkulerar ord som återbruk, resurshushållning, lappa och laga, återvinning och så vidare. Det kan vara svårt att få ett grepp om alla ord och uttryck. I fem blogginlägg försöker jag bena upp och förklara. Till hjälp tar vi fem ord från engelskan: repair, reuse, reduce, recycle och redesign.

R # 4: Re- cycle = återvinna, ny funktion.

Att återvinna material innebär att ett, eller flera material görs om eller till ett nytt material. Processen är ofta industriell. Plast är ett problematiskt material eftersom det finns så många olika beståndsdelar och egenskaper i olika plastmaterial. Det vi slänger i plaståtervinningen förbränns, vilket anses vara en form av återvinning, eftersom den energi som finns lagrad i plasten tas tillvara under förbränningen. Sorterade plaster, som tex PET-flaskor som du lämnar in i affären där du köpte flaskorna, är lättare att göra om till nya material. Det finns sport och friluftskläder som är gjorda i fleecematerial som ursprungligen är plastflaskor. Även gamla förbrukade fisknät används som material till vissa textilier. Återvinning inom slöjden stimulerar kreativiteten och fantasin. En tjock bordsskiva i furu från sjuttiotalet kan idag upplevas som omodern och ful. Med lite slöjdkunskaper och påhittighet kan skivan räcka till pallar, skåp och hyllor. Det går nästan att göra en ny hallinredning av ett rejält matsalsbord! Ju färre material som ett föremål innehåller, ju lättare är det att återvinna, vare sig det sker industriellt eller hantverksmässigt. Om du kikar på äldre trähus, på vinden till exempel, där stommen är synlig möts du kanske av bjälkar som tydligt kommer från andra hus. Det kan vara ett uttag för en sträva som är kvar, eller andra spår av tidigare konstruktioner. Återvinning är verkligen inte något nytt. Det är materialbesparande och hushåller med jordklotets resurser.