SLUG 2012

slug foto Tobias Havaas

En tävling att ta fram nya produkter där slughet paras med naturmaterial och återbruk från det egna närområdet. Tävlingen som arrangerades av Slöjd & Byggnadsvård i Västra Götaland är nu avgjord. Juryn har utsett 3 vinnande bidrag som kommer att visas på Liljevalchs konsthall under Hemslöjdens jubileumsutställning sommaren 2012. Mattan ”RECYCLE” av Kajsa Willner, Independent Furniture Designer, visar en matta av återvunnen textil och inspiration från trasmattan. Hon fick juryns gillande med nytänkande teknik och fint uttryck. Ett naturuttryck som påminner om lavar. Ambitiöst genomförande och stor materialkänsla. Tilltalande produkt och känns ”på riktigt”.

De nästa två som lyftes fram av ett femtontal tävlingsbidrag som alla hade intressanta och kreativa inslag var: Tomas Lundberg, Arkitektur, som med sina storvirkade objekt bl a lyckades få tre pinnstolar att bli en soffa. ”Ambitiös med en skojig hälsning till lilla Åland (Malmsten). Ny funktion. Kanske inte helt klar i fråga om materialet om det inte är återanvänd polyester?”

Från KARLSSON & BJÖRK som drivs av formgivarna Mattias Karlsson och Erik Björk, kom ett enkelt och minimalt miljöbelastande lampkoncept kallad TWIG. ”En armatur med starkt uttryck. Uppkäftigt. Kanske inte så bra som belysning men ett lekfullt sätt att skapa naturljus” uttryckte sig juryn om dessa.

Juryn som bestod av Eva Engstrand från HDK, Agneta Stake vd NOLA, Niclas Flinck slöjdkonsulent och Mårten Castenfors chef på Liljevalchs konsthall lämnade många positiva kommentarer om alla inlämnade bidrag. Kriterierna var ett led i att uppmärksamma användningen av lokala naturmaterial. Koppla på kreativitet och se om ide´n kan förenkla och/eller förhöja vardagen.

De omnämda bidragen kan ses på Liljevalchs konsthall, Hemslöjdens jubileumsutställning, under hela sommaren med öppning 6 juni. Alla deltagares bidrag, kan också ses på Slöjd & Byggnadsvård som har sin sommarutställning öppen från 5 maj – 30 september.

Från Slöjd & Byggnadsvårds sida vill vi tacka alla deltagare och jury. Kanske kommer vi tillbaka med fler ”Sluga” program men till dess är du varm välkommen att få del av inspirerande slöjd både på Nääs och på Liljevalchs.