Endast 15 av 10 000 personer!

Jag har varit på en föreläsning med Marcus Bergman, om bomullsodling i världen och varför textilindustrin ser ut som den gör. Till en del beror det på dig och mig och vår dåliga kunskap om textil produktion. Jag har jobbat med textil i många år och vet mycket om ull och lin men fruktansvärt lite om bomullsproduktionen.

Marcus Bergman har i 15 år föreläst i ämnet, runt om i Sverige. Varje gång ställer han frågan om någon i publiken vet var bomullen har växt i något av de plagg man har på sig. En person visste på "min" föreläsning. Hon blev nr 15 av 10 000 tillfrågade personer. Vi borde fråga mer efter var bomullen är odlad och hur, det skulle kunna ge bättre råmaterial och produkter.

Bomullen är en global handelsvara med världsmarknadspris. Den är en jordbruksprodukt och världens mest besprutade vara. Vet du att 20 000 personer dör varje år på grund av arbetsmiljöproblem på bomullsfälten. Av bomullsskördens vikt är 50% frön vilka men pressar en olja ur, bomullsfröolja. Den oljan går till livsmedelsproduktion och kosmetikaindustrin.

Endast 1-2% av världens bomull är certifierad, en del av den kommer från företaget Bergman Rivera, läs mer här. Vill du läsa mer om bomull kan du kolla under fliken material.

Och vill du höra Marcus Bergmans kunskaper om bomull så lyssna på Radio Gotlands intervju av honom, här.