Komposttider - härliga tider!

kompost körsbärsgården,web

Det finns så mycket positivt med våren! Ljuset, värmen och komposten! Att återigen kunna kompostera trädgårdsavfallet ger en rikedomskänsla. Inte minst så här på våren då jag kan gräva ur den jord som maskar och annat småkryp förvandlat mitt trädgårdsavfall till. En mylla rik på näring och med en frisk doft av vår. Har du inte komposterat tidigare är det hög tid att börja. En kompost kan du bygga av gamla brädor eller kanske rent av en lastpall eller två. Fördelen med att spika ihop en behållare är att det blir mer lätthanterligt. Avfall och mylla hålls på plats så att säga. Det tar nämligen något år innan det blir jord. Bäst är om du har tre fack i din kompost. I det första lägger du det avfall som ska komposteras, mellanfacket innehåller fjolårets avfall och i det sista facket är jorden nästan klar och då har det redan gått två vintrar.

Hemligheten med en lyckad kompost är att blanda avfallet, gräsklipp och löv blandas med mindre kvistar. Under sommartid kan skal och grönsaksrester från hushållet komposteras. Det är viktigt att det inte blir för blött i komposten, då kan du lägga i lite sågspån eller tidningspapper och blir det för torrt är det bara att vattna.

Lätt som en plätt - testa själv!