Historien om klackmattan...och om att kanske göra en själv

Klackmatta - Foto Textil hemslöjd - www.textilhemslojd.se

I början av december gjorde jag ett inlägg här på Slöjd håller med tips om en text skriven av Gunilla Lundahl, med rubriken Om återbruket och tiden. Den finns tillsammans med annat läsvärt och inspirerande, att ta del av på webbsidan Textil hemslöjd(som i likhet med Slöjd håller också har Sveriges hemslöjdskonsulenter som avsändare).

Den här gången har jag också varit inne på Textil hemslöjd och botaniserat. Texten Lappmatta med ylleklackar, (skriven av Ingela Fredell, hemslöjdskonsulent i Jämtlands län) som dessutom innehåller massor av fina bilder, gjorde mej väldigt inspirerad.  I texten finns en del historik kring den här sortens matta, som ni ser på bilden. Både om hur och av vad den tillverkats, och och om att den finns att beskåda på en del hembygdsgårdar och muséer runt om i landet. Med en jättestor portion tur kan man också, som Ingela, fynda en dylik på loppis ; )

När man läst och sett de vackra bilderna i ovan nämnda text kan det hända att man blir sugen på att göra en egen klackmatta…. (själv kommer jag nog att följa rådet i en av rubrikerna och ”dyka in i garderoben” för att hitta restmaterial till ett mattprojekt). I så fall finns faktiskt även en beskrivning i pdf-format att ladda ner. Här är länken till gör-det-själv-beskrivningen