Vad har du i adventsljusstaken?

Till advent vill du kanske dekorera ljusstaken med material från skogen? Köper du en påse på julmarknaden eller i affären? Vet du vad påsen innehåller?

Det brukar stå vitmossa på påsen, men det är inte det. Vanligtvis är det fönsterlav, eller möjligen renlav. Och det är en stor skillnad. Mossor är gröna växter som har klorofyll och kan därför producera sin egen näring. Lavar är en svamp och en alg som växer i symbios. Fönsterlav växer gärna på berghällar och stora stenar. Lavar växer väldigt långsamt och om man plockar av dem så blir det en skada som tar många år för laven att reparera. Att plocka lavar ryms inte heller inom allemansrätten. Om du redan har fönsterlav kan du spara det till nästa år. Fukta det lite innan så blir det fint och fräscht igen. Läs mer om mossor och lavar här.

Eller tillverka en egen adventsljusstake av en bit trädstam. Tänk bara på att ha metallkoppar i hålen för ljusen så minskar risken för att hela ljusstaken ska brinna upp om du glömmer levande ljus.