Windowfarming

www.windowfarms.org Tänk dig att du odlar din egen sallad, egna kryddor eller tomater hemma i lägenheten. Men inte i en låda på balkongen utan i vertikalt hängande rader av sammankopplade PET-flaskor i fönstret. De återvunna plastflaskorna används som kombinerade krukor och microväxthus.  Plantorna växer enbart i vatten och en pump cirkulerar vatten och näringsämnen med jämna mellanrum. Du kan odla egna grönsaker även om du bor mitt i stan på tjugonde våningen.

The Windowfarm Project drivs i open source-anda,  dvs alla ritningar, förbättringar och tips finns på nätet tillgängligt för alla. Som Fönsterfarmare ingår man i en växande rörelse av människor, från Brooklyn till Helsingfors, som just nu odlar, bloggar och delar med sig av sina erfarenheter.  Vad växer bäst hemma i mitt fönster? Är det bönor, paprika eller oregano?

På Kulturhuset i Stockholm kan man just nu se Windowfarming på nära håll. Läs mer och lyssna på ett radioinslag på Vetenskapsradions blogg Klotet från den 8 juni 2011.