Dags att måla fönster

fönsterbåge som oljats med linolja. Foto: Lars Petersson Så står man där igen. Med fönster som ska målas. Ett trevligt försommarjobb.

”All utvändig målning ska vara klar före midsommar” Så sa de gamle i byn. Vis av erfarenhet så förstod de att efter midsommar tilltar luftfuktigheten och ju längre man väntar, ju mer fukt tar träet upp och desto mer ska ventileras ut genom färgen nästa höst och vinter. Under våren torkar trä bra och på försommaren innehåller t ex en fönsterbåge eller fönsterkarm minst fuktighet och det är bra tid att måla med linoljefärg. Linoljefärg kan du blanda själv. Då vet du precis vad den innehåller. Kallpressad kokt linolja och pigment kan du köpa på nätet eller i en välsorterad färgbutik. Om du köper i butik, fråga efter innehåll. Acceptera inget annat än färg som består av linolja och pigment. Ibland blandas färgen upp med lösningsmedel och fyllnadsmedel. Lösningsmedlet gör färgen tunnare och mer lättstruken och fyllnadsmedlet kan påverka färgens motståndskraft mot väta och väder.

Ren linoljefärg ska målas i tunna lager. Målas den med för tjocka lager bildas ett tätt skinn på ytan och luftens syre kommer inte åt längre ner i färglagret. Oxidationen av linoljan, som är en del av färgens torkningsprocess, går då långsamt. Linoljefärg bör inte målas om det är kallare än 15 grader och undvik att stå i direkt sol.

Verktyg och penslar som använts för att måla med linoljefärg tvättas bäst i ljummet vatten och såpa. Det behövs inga lösningsmedel till det heller. Miljövänligt, enkelt och roligt.