Hålet, inte borren

Foto: Thomas Lööf, wwwl.slojdeniskogen.se I amerikanska hem finns det uppskattningsvis 50 miljoner borrmaskiner. Den genomsnitt-liga elborren används endast 13 minuter under hela sin livstid. Det är ju inte klokt när det – som den legendariske industridesignern Victor Papanek sa – är ”hålet vi vill ha, inte borren”. Samma tänk finns till idén med bilpooler där det ju är ”resan, inte bilen” vi är ute efter.

Man behöver inte äga allt. Åtminstone inte det man bara använder då och då. Prylar kostar pengar och tar plats. Överflödet av varor, ”prylsamhället”, skapar inte bara ekologiska problem. Prylar ska inte bara köpas utan också lagras vilket kräver allt mer förvarings-utrymme.  Att hyra eller låna det man behöver är dessutom ett bättre miljöval. Om detta skriver Christer Sanne i den intressanta artikeln ”Allt mitt är ditt” i Ordfront magasin nr 2, 2011.

Detta går också att knyta an till det välbeprövade konceptet med vävstugor. Många av oss har inte plats för en vävstol i bostaden, men kan ändå få möjlighet att väva i en gemensam lokal. De flesta vävstugorna drivs av ideella föreningar där man blir medlem. För några år sedan inventerades landets vävstugor och presenterades på sajten Sveriges Vävstugor

Jag hittade två vävstugor i närheten av min bostad som jag ska kontakta. Till hösten ska jag väva en trasmatta av mina gamla jeans.

Här kan du läsa om hur du kan återbruka dina gamla textilier genom att klippa dem i trasor.