Konsumera smartare

Vi kan inte sluta konsumera, men vi kan konsumera smartare. Vi kan välja varor som bidrar till en hållbar utveckling.Slöjdade saker har oftast hög kvalitet och håller länge. Föremålen går dessutom ofta att reparera, man behöver inte kasta och köpa nytt. Slöjd innebär varsam konsumtion.

Ylletröjan - ett hållbart exempel En hemstickad ylletröja är ett bra exempel på slöjdade föremåls hållbarhet. Fårhållning är en miljövänlig verksamhet som ofta bedrivs i liten skala. Produktionen av tröjan, det vill säga själva stickandet, innebär inte någon stor energiförbrukning och resulterar inte i några miljöfarliga avfall. Ullfibern har flera kvaliteter som syntetiska fibrer inte kan matcha. Den är lättfärgad, till hundra procent biologiskt nedbrytbar och lätt att få ren. Ull är dessutom smuts- och vattenavvisande vilket gör att man spar in antalet tvättar, ofta räcker det med att vädra plagget. Ullgarn går också att återanvända.