Överraska med en plåtblomma

Varför inte överraska med en plåtblomma nästa gång du går på visit? Ge en stor eller flera små i en bukett. Allt du behöver för att göra dina plåtblommor är några färgglada lock, träpinnar, verktyg och lite fantasi. Material Färgglada skruvkorkar, lock och kapsyler. Ett knippe lillfingertjocka pinnar, knip av dem med hjälp av sekatör.

Verktyg och arbetsplats Du behöver plåtsax, hammare och spik, helst 25–30 mm mässingsspik med rund skalle. En kniv kan också vara bra att ha. Arbeta vid ett oömt bord eller en arbetsbänk. Om du väljer att jobba på köksbordet, täck det med något skyddande. Tänk på att använda rätt sax till rätt plåt. Vanliga kapsyler liksom konservburkslock och lock från glasburkar kräver en ordentlig plåtsax. Skruvkorkar från vin- och spritflaskor kan du klippa med en vanlig sax, men du ska nog välja en du inte är så rädd om.

Så klipper du blommorna Hur gör man blomman? Klippa upp kapsyl- eller skruvkorkskanten och vik sedan  ut kronbladen. Om du vill vara noga: Gör först en pappersmall och klipp efter den. Större lock är svårare att klippa i, och då kommer en mall väl till pass. Håll fast mallen på locket medan du klipper. Om mallen glider, fäst den med tejp.

Så fäster du blomman vid stängeln Lägg blomman på en träbit. Sätt spiken i centrum, knacka till med hammaren så att spiken går igenom plåten. Spika fast blomman i en pinne som du tycker passar. Kombinera kapsyler och lock efter eget huvud. Ju större färg- och formvariation desto bättre!