Gör ett broderiklotterplank!

Det är roligt och avkopplande att träffas och göra något kreativt tillsammans med andra. Gör ett broderiklotterplank som alla kan vara med och sy på samtidigt! Det kan passa in i flera olika sammanhang. Med kompisar och vänner, i syjuntan, på föreningsmötet, som inspirerande igångsättare i skolan, på kvällskursen, som gästbok därhemma. Broderiklotterplanket kanske har ett speciellt tema, eller som i exemplet på bilderna från Internationella kvinnoföreningen Esperanza i Luleå där man, för att citera inbjudan, ”syr idéer med nål och tråd – en krumelur, en figur, din signatur”.

Vad behövs? En bit tyg, kanske någon textil ”hyllvärmare” där hemma som kan få komma med i ett nytt sammanhang, eller en begagnad bordduk från loppis. På bilden broderar vi på bomullstyg på dubbel bredd som klipptes till en fyrkant på ca 150×150 cm. Tygbiten behövde någon sorts ram tyckte vi, vilket resulterade i att restbitar av mönstrat tyg syddes fast som kantning runt om.  En nåldyna med synålar och inspirerande garn i en massa olika färger är bra att ha sen när det är dags att sy. Även när det gäller att skaffa garn kan loppis vara värt ett besök.

Esperanzas broderiklotterplank Broderiet på bilderna kom till 2006 i ett samarbete mellan hemslöjdskonsulenterna i Norrbotten och Internationella kvinnoföreningen Esperanza i Luleå. Idén kom till när vi behövde komma på något där flera i ett publikt arrangemang kunde delta i görandet samtidigt.  Sedan starten 2006 har broderiet varit med i flera utåtriktade sammanhang där allmänheten fått vara med och sy. Dessemellan fungerar tyget som föreningens gästbok. Broderiklottret ser väldigt fantasifullt ut och lockar de allra flesta oavsett ålder att medverka. Eventuella språkbarriärer eller kunskapsnivå när det gäller broderi är heller inget hinder för att vara med och göra. Just det här tyget har blivit ett sätt att välkomna nya och gamla besökare hos Esperanza. En sorts symbol för att alla är välkomna och kan vara med och bidra med sina personliga stygn i något gemensamt. Vid det här laget finns mängder av personliga och fantasifulla kombinationer av stygn på just det här broderiklotterplanket. Ibland bildar de del av en sångtext, någons barnbarn i helfigur, fredsklotter, en helikopter eller Colombias flagga. Ju fler som sytt på ett sånt här broderi, desto mer inspirerande blir det.

Starta ett broderiklotterplank du med! Vad som klottras kan spela mindre roll – att delta – är det viktiga!