Bod2010 på Nääs

När jag närmar mig frukten på den lokala butiken för att hämta några bananer upptäcker jag att de ekologiska är slut. I facket intill finns bananer i mängd. Jag avstår. Vid potatisdisken funderar jag på hur långt ”knölen” har färdats innan den hamnar i min gryta. Kollar ursprungsland på skjortan och inser att den rest minst 800 mil. I detaljerna gör jag ständiga val. Detaljer som förhoppningsvis blir till helhet i min syn på hållbarhet. Kanske borde vi fundera på liknande sätt när det gäller byggande och inredning av våra bostäder. Var finns närmsta såg med bra kvalitetsvirke? Vilken färg är skonsammast mot miljön? Kan man låta tillverka handgjorda stolar av ”gammelbjörken” på morfars gård? Om jag inte är nöjd med det estetiska uttrycket på gångjärnen i byggbutiken, kan smeden göra dem som jag vill? Finns det fortfarande trasmattor att köpa? Går det att odla och isolera med hampa?

Om du besöker Bod2010 på Nääs under sommaren så tror jag att du kommer få svar på många av dina frågor eller bli inspirerad till att pröva själv. Att bygga en bod eller en pall av lokala, miljövänliga material. På Nääs hittar du en inspirerande utställning med hållbarhet i fokus, du kan gå kurser, prata med hantverkspedagoger, få hjälp av en arkitekt, byggnadsrådgivare eller bara bli inspirerad. Helt enkelt, produkter och kunskaper om lokala sunda material för hem och hus. Allt framtaget för addera fler detaljer till helhetstänk om hållbarhet.

Läs mer på  www.bod2010.se och www.hemslojd.se