Skapande skola!

Förra veckan besökte högstadiet i Ås Länskulturens svarta lådor i Östersund för att slöjda, animera film och göra ett gemensamt konstverk. De svarta lådorna är stora rum som främst används för scenkonst. Men de fungerar utmärkt som lokaler för kurser och workshops också! Temat på dagarna var vargen. Alla elever har fått se filmen "Varg". Uppgiften på slöjdstationen var att göra ett renhägn. De täljde bort barken på sälgpinnar som målades vita, gjorde rep av trasor och tryckte egna varglappar.

skapandeskola3

De här pinnarna som var blöta när de bearbetas, betraktas som skräp av allmänheten, därför är det kul att kunna göra något fint av dem. Man behöver bara en bågsåg för att såga ner dem, ingen motorsåg, själva bearbetningen görs för hand, med bandkniv och vanlig kniv, ingen el behövs. När pinnarna tjänat sitt syfte som renhägn kan man antingen fortsätta använda dem som exempelvis fiskespö, vandringsstav eller trollstav. Slutligen kan man göra en brasa och grilla nåt gott! skapandeskola2 Repen gjordes av trasor från gamla lakan, det blir väldigt starka och fina rep. Notera några av varglapparna t höger på bilden. skapandeskola3 Vi kontaktade en kvinna i Undersåker som bereder skinn, hon tog gärna sälgbarken för att garva skinn, så slipper vi slänga det.