Väv sniljor

vavsniljor1 Använd dina tras- eller ullgarnsrester till att väva sniljor med. Sniljorna kan du sedan använda som mönsterinslag i en trasmatta. Med lite planering kan mönstret bestämmas i förväg, eller så väver du bara på och låter slumpen vägleda dig. Bästa resultatet får du om du väver sniljorna i en golvvävstol. vavsniljor2

Denna matta har Anette Hedlund mönstrat med sniljor som hon vävt av tyger från 1930 - 1950. Om man tittar riktigt noga kan man känna igen både förklädestyger, herrskjorttyg.
Varpen till sniljorna kan vara bomullsgarn 8/2. Det behövs 6 trådar till varje sniljrad. Använd en 80/10 vävsked med 1 tr i solv, 2 tr i rör 3ggr, hoppa över 12 rör osv.

Trasans bredd bör ej överstiga 0,8 cm använder du garnrester ta två eller tre trådar beroende av garnkvalitet.

När väven är klar klipps sniljorna isär mitt emellan varptrådsgrupperna ( mitt i de överhoppade 12 rören). Knyt hårt i början och slutet av varje snilja. Nu är det bara att väva in sniljorna i mattväven.