Hemslöjd ligger i tiden

knapparRed Foto: Ann-Sofie Svansbo

Jag tycker den här bloggen ska ta avstamp i en text vi på Hemslöjden tagit fram för att berätta om hur otroligt modernt hemslöjd är:

För inte länge sedan, när engångsbestick, spånplattemöbler och nylonstrumpor var senaste nytt, upplevde många det som en befrielse – i det moderna samhället skulle man inte behöva vända på varje krona, lappa, laga och oroa sig över morgondagen. Nu, när allt fler produkter masstillverkas och transporteras långa sträckor känns det bra att göra något själv hemma – eller köpa något som någon har samlat material till, formgivit och tillverkat med egna händer, kanske alldeles i närheten.

För hemslöjdens del är det här underbart! Hemslöjd, som har funnits så länge, är plötsligt otroligt modernt.

Om man är van att tänka ”det är väl bara att kasta” när något går sönder, är det ovant och kul att försöka tänka ut hur saker kan repareras eller återanvändas och kanske använda materialet till att skapa något helt nytt.

När tempot och stressen i vardagen ökar för varje dag är det skönt att sitta ner, ta sig tid och känna hur vilsamt det är att tillverka något med händerna.

Kanske är det därför slöjd är mer aktuellt än någonsin?