Läs intervjuer om hållbarhet, lagning och återbruk

Missa inte intervjuerna som publicerats här på Slöjd håller. Du hittar dem samlade under rubriken Lagning och skötsel . Journalisten Frida Arnqvist Engström gjorde intervjuerna, som har de här rubrikerna:

  • Gunnar Almevik - “Kunskapen om de traditionella hantverken har mycket att lära oss”

  • Takao Momiyama - Med de handsydda stygnen som livsstil

  • Andreas Nobel - Möbelformgivaren som hyllar att lagandet

  • Ingeborg Skaar, textilkonservator med uppgift att vårda

logo_fyrkantig_blarod.jpg

Nystartat projekt - Koncept Slöjd håller

Under 2019 pågår projektet Koncept Slöjd håller, som är ett samarbete mellan hemslöjdskonsulenterna i Värmland och Norrbotten. Målgruppen är Sveriges regionala hemslöjdskonsulenter och utvecklare.

Målet är att ta fram ett informationsmaterial och praktiska tips om hur konceptet Slöjd håller kan användas i konsulenternas dagliga arbete med hållbarhetsfrågor. Projektet vill lyfta slöjdens koppling till cirkulär ekonomi och Agenda 2030, mål 12 om hållbar konsumtion och produktion.

Tanken är också att genom ett gemensamt koncept öka möjligheten för landets hemslöjdskonsulenter att synas som en resurs och samarbetspart i sammanhang som handlar om hållbarhet.

Projektet ägs av Region Värmland och har beviljats medel från NFH.

Slöjd håller är också namnet på den här webbplatsen som drivs av Sveriges hemslöjdskonsulenter. Materialet på sidan är framtaget av en arbetsgrupp hemslöjdskonsulenter i samarbete med  Nämnden för hemslöjdsfrågor. Slöjd håller finns även på Facebook.

Kontakt

Carina Olsson, länshemslöjdskonsulent, Region Värmland, carina.olsson@regionvarmland.se

Pia Jägstrand, länshemslöjdskonsulent, Region Norrbotten, pia.jagstrand@norrbotten.se
 

logo_fyrkantig_blagron.jpg

Lyssna på nystartade Ullpodden!

Lyssna på nystartade Ullpodden, så här beskrivs den på Ullförmedlingens webbsida: 

"Ullpodden, landets första och enda podcast med fokus på ull ur olika perspektiv.
Podden vill öka kunskapen om ull för dig som fårägare, konsthantverkare, ullförädlare, produktutvecklare, innovatör, hobbystickare, textilintresserad, eller helt enkelt för dig som är allmänt intresserad av ull och får. Vi går uppströms och spanar möjligheter och utmaningar, ger kunskapstips, delar med oss av erfarenheter och det vi känner till som händer i ull-Sverige. Vi vill knyta ihop och lyfta olika aktörer, och vara ett nav, en slags sambandscentral för svensk ull."

Ullpodden kommer att sända ett nytt avsnitt varje månad med start i mars 2018. Här kan du höra både avsnitt 1 och 2

ullpodden.jpg

Ta en titt i Slöjdkalendern!

På webbsidan för Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund finns en Slöjdkalender med aktiviteter som är på gång runt om i landet. I skrivande stund 129 stycken. Ta en titt i kalendern, du kanske hittar något roligt arrangemang att besöka i sommar!

Här är en länk till Slöjdkalendern

Handvävarmässa i Växjö 21-23 september 2017 - Save the date!

"Den som väntar på nått gott" är (möjligen) en passande inledning för den som vill puffa för något som sker först hösten 2017...

"Puffa" vill jag i alla fall göra för VÄV2017, som är namnet på en mässa och konferens om handvävning som går av stapeln i Växjö 21-23 september 2017. Svenska Vävrådet, som är ett branschråd för vävning, arrangerar mässan som genomförs vart tredje år med olika teman på olika platser i Sverige. Temat för VÄV2017 är "trådvandringar". Förra gången var vävmässan en del av Kulturhuvudstadsåret i Umeå och hette följaktligen VÄV2014.

På bilden syns framsidan av flyern för VÄV2017, som är formgiven av Josefin Örtegren. Håll utkik efter mer information om arrangemanget på webbsidan för Svenska Vävrådet
 

Text: Pia Jägstrand, länshemslöjdskonsulent i Norrbotten. Bilden kommer från Svenska Vävrådets webbsida

Sveriges största klädbytardag - 16 april 2016

 

För sjunde året i rad är det dags för Sveriges största klädbytardag lördag 16 april. #klädbytardagen #nordicswapday

Trots överfulla garderober, shoppar många av oss allt mer. Det drabbar miljö och människor hårt i andra länder. Samtidigt så börjar många tröttna på slit-och-släng-trenden. Second hand är både miljösmart och kul. Naturskyddsföreningens satsning på klädbytardagen är en rolig, social och helt gratis aktivitet som ger konkret miljönytta. De plagg som du har tröttnat på eller som inte längre passar blir nya och roliga för någon annan. Livet på kläderna förlängs och vi bidrar till en bättre miljö. Plagg som ingen väljer skänks till en lokal second hand-butik.

Sveriges största klädbytardag anordnas runt om i Sverige. Se listan över vilka som anordnas i närheten av dig.

Datumet är lördag 16 april om det inte står en annan dag angiven under det lokala eventet. Sidan uppdateras efter hand så det kan förekomma ändringar. Gå gärna in i på webbsidan när klädbytardagen närmar sig och kontrollera om vilka plagg, tider för inlämning och hur många plagg som gäller på den klädbytardag du tänker besöka.

 

 

 

Upptäck ett sekel av Tidskriften Västerbotten på nätet!

Dagens upptäckt för min del måste vara att samtliga utgåvor, under nästan 100 år(!) av Tidskriften Västerbotten, är digitaliserade och finns att läsa i pdf-format på Västerbottens museums webb. Västerbotten är en kulturhistorisk skrift som har producerats av nämnda länsmuseum mellan år 1920-2014. Mängder av fakta och inspiration finns att upptäcka i materialet, inte minst sånt som har koppling till slöjdområdet. Upprymt tänkte jag: "Detta måste blir ett blogginlägg!" 

För den som vill skaffa sej överblick på materialet finns registret med artiklar mellan åren 1920-2006. I det finns både sidhänvisningar och information om vilken utgåva man ska plocka fram när man vill läsa om något speciellt.
...och här är några konkreta lästips:

  • Titta i Västerbotten nr 4/1993 som har tema träslöjd och är full av handgripliga tips om allt från mindre slöjdprojekt, som att tälja knoppar och vred...till ren möbelslöjd, som hur man snickrar en vagga på medar. 
  • Mangelmingel heter en artikel av HIllevi Wadensten, som finns på sidan 65-69 i Västerbotten nr 3/2013. Texten handlar förstås om mangling och anknyter till en textil studieutställning på länsmuseet.  
  • Om nödföda är en annan text, som Katarina Ågren skrivit. Den börjar på sidan 176 i Västerbotten nr 3/1976På bilden här nedanför syns en bit av omslaget på häftet som har underrubriken Västerbottnisk örtabok

 

Text och foto: Pia Jägstrand, länshemslöjdskonsuelnt i Norrbotten

Ägodela

Ägodela - årets bok från Naturskyddsföreningen är full av inspiration och handlar om en viktig konsumtionsrevolution - där alla kan vara med. Allt fler väljer bort att äga mängder av saker som inte används ofta, utan väljer istället att låna, hyra, byta eller köpa begagnat. 

Grundprincipen är att det är tillgången som är viktig, inte ägandet. Det är ett fenomen som har många namn, men i boken väljer man att kalla det ägodela. Vi går allt mer från privat ägande till att dela på tillgångar och sparar på så sätt på miljön.

Boken Ägodela ger dig tips om hur du kan tänka om du vill börja konsumtionsrevolutionen i praktiken, samt ett temakapitel där entreprenörer, forskare och journalister ger sin syn på dessa frågeställningar och hur vi skall förhålla oss till utvecklingen.

 

Slö(jd)lyssna i julhelgen

Riktigt snart är det jul och kanske blir det tid över för radiolyssnande? Här är ett par radio- och poddtips: 

Syjuntan - en programserie från SR P1 "som går på djupet av handarbetets innersta väsen och synar en syssla med låg status som har blivit revolutionär". Den sändes i fem avsnitt under 2010 och finns kvar i Sveriges Radio Play. Här är länkar till avsnitten som heter:

Syjuntan och kampen 
Syjuntan och manligheten
Syjuntan Recycle 
Syjuntan och trösten 
Syjuntan brinner  

Nördic Knitting - en podd om långsam och krånglig stickning. I skrivande stund finns det 20 "sticknördiga" avsnitt att lyssna på. Ett av dem (...det andra poddavsnittet) handlar exempelvis om stickning på Shetland  och särskilt de mönster som förknippas med den lilla ön Fair Isle.

 

Text och foto: Pia Jägstrand, länshemslöjdskonsulent i Norrbotten
 

Letar du möjligen efter slöjdidéer?

...gå i så fall in på 365 saker du kan slöjda. Där finns massor av handgjorda idéer och beskrivningar att använda.  

Några är gjorda av oss hemslöjdskonsulenter, som också står bakom sidan. Men de allra flesta av slöjdtipsen är skapade av personer runt om i landet som delat med sej av kunnighet och roliga idéer.

Antalet tips på sidan är fyrsiffrigt så det kan bli svårt att välja. Här är ett av de "juligare" varianterna i form av Annkristin Hults: Sticka ett julgranshjärta!

Sticka ett julgranshjärta! - Foto Annkristin Hult

Sticka ett julgranshjärta! - Foto Annkristin Hult

 

 

Pia Jägstrand, länshemslöjdskonsulent i Norrbotten

 

Handmade Issues - Hörvärt panelsamtal finns på Youtube

För två månader sen, 8 september arrangerades Handmade Issues på Kulturhuset i Stockholm. Under panelsamtalet som avslutade dagen diskuterades flera intressanta frågor: 

Kan slöjden, med sitt hållbarhetstänk kring resurshushållning och återbruk, bidra till långsiktiga förändringar på globala problem? Kan handgjort skapande bidra till en positiv utveckling när det gäller mångfald, representation och demokrati? Kan görandet bidra till välbefinnande och överlevnad och hur kan enskilda individer påverka samhället med händernas kunskaper? 

Den hörvärda och inspirerande paneldiskussionen går att lyssna på/se igen på Hemslöjdens YouTube kanal

Själv var jag en av dem som satt i publiken under Handmade Issues. Och av alla inspirerande ord som fick fart på tankarna, så var det speciellt tre ord som fastnade i mitt huvud: ”Slöjden är allas” 

 

Text och foto: Pia Jägstrand, länshemslöjdskonsulent i Norrbotten


 

 

Sy en hållbar kasse!

Med synål, tråd och handkraft kan du sy en hållbar tygkasse. Beskrivning av hur man gör finns att ladda ner på Tygkassebloggen som du hittar här

Bloggen startades för rätt länge sedan(2010 närmare bestämt) och man kan nog säga att den är ganska svältfödd när det gäller nya blogginlägg. Däremot finns beskrivningen av  hur man gör  själva tygkassen kvar, och den vill jag gärna slå ett slag för. Så med andra ord sy dej en kasse och använd gärna mönstret på Tygkassebloggen

Pia Jägstrand, länshemslöjdskonsulent i Norrbotten
 

 
 

Heliga cirklar och tusen trådar i Landskrona 5 september - 10 oktober

I lördags 5 september hade Heliga cirklar och tusen trådar vernissage hos Hemslöjden i Skåne, som finns i Landskrona gamla stationshus. Utställningen är ett färgsprakande möte mellan indisk mönsterkonst och svenskt handarbete och bygger på Kärsti Stieges dokumentärfotografier från södra Indien. Kolam är en traditionell förgänglighetskonst, där kvinnor, tidigt om morgnarna skapar cirkleformade färgranna mönster på marken framför sina hem. De använder rismjöl och färgpulver. Under dagen när bybor, kor och cyklister passerar över så löses de upp och på kvällen när solen sänker sig över byn så återstår bara några vaga färgfläckar.

Utställningen visas 5 september - 10 oktober 2015 i Landskrona gamla stationshus. Läs mer om utställningen på webbsidan för Hemslöjden i Skåne


Gentle Protest - utställning på Handarbetets Vänner

“If we want our world to be more beautiful, kind & just, then our activism should be beautiful, kind & just”

Snart är det vernissage för utställningen ”Gentle Protest” av den brittiska craftivisten Sara Corbett. Den visas på Handarbetets Vänner i Stockholm 13 augusti-19 september. Vernissage 13 augusti kl 17-19

Läs mer om utställningen och workshops under visningsperioden här

 

Text och foto: Pia Jägstrand, länshemslöjdskonsulent i Norrbotten

Hur många föremål finns det i en björk?

Vad får man om man tar vara på en hel björkstam och slöjdar av den? Det kan man nu få se på utställningen UR BJÖRK som visas i  Liljeforsateljén i Österbybruk, den 25 juli – 30 augusti. Öppet varje dag kl 12 – 16.

2013-2014 fick 22 slöjdare i Västra Götaland och Värmland dela på en 30 cm tjock och 25 m hög björk. Med fria händer och sinnen visade de vad och hur mycket man kan göra av en enda björk. Resultatet; 390 bruks- och konstföremål till ett värde runt 250 000 kr. En värdeökning på mer än 40 gånger jämfört med om björken skulle ha blivit timmer.

Projektet tillkom på initiativ av en grupp slöjdare och drivs i samarbete med hemslöjdskonsulenterna i Region Värmland och Slöjd i Väst/Västarvet. Utställningen visas nu av hemslöjdskonsulenterna i Uppsala län.

Varje dag möter du en hemslöjdskonsulent eller slöjdare i utställningen. Ta gärna med eget material och verktyg! Visst material och verktyg finns för den som vill prova på.

Läs hela programmet och mer om de kurser och föredrag som hålls i anslutning till utställningen – klicka här!

Radiotips: Det nya utefolket i P1

Igår när radion stod på råkade jag höra första avsnittet i programmet Det nya utefolket i SR P1 . Ett hörvärt program på flera sätt tycker jag…och själv lyssnar jag förstås lite extra med ”hemslöjdsöronen”.  Även om det inte specifikt handlade om slöjd så är det inspirerande med alla olika perspektiv en kan intressera sej för det handgjorda. I ett sammanhang där det handlar om friluftsliv, som i programmet, ligger det väl extra nära till hands.

Här är en liten del av texten som beskriver radioprogrammet:
”Det råder en renässans för allemansrätten och en idealisering av naturen präglar idag populärkulturen såväl som samhället. Friluftsboomen har än en gång drabbat Sverige, men det är en ny typ av lufsare som köper sitt första tält och beger sig till fjällen. Vilka är det nya utefolket och varför behöver de naturen? Det nya utefolket berättar friluftshistorierna som fascinerar och berör. En serie om lägereldsgemenskap, hipsteryxor, natureufori, status och utsatthet.”

…och här är en länk till programmet Det nya utefolket i SR P1

 

Texti och foto: Pia Jägstrand, länshemslöjdskonsulent i Norrbotten

Ladda spinnrocken!

”Ladda spinnrocken och var med i vår tävling Spinna långt eller delta i stafetten där vi kardar, spinner och stickar en tröja på fyra timmar tillsammans. Visst ses vi?”

…så börjar texten om årets Ullmarknad i Österbybruk 15-16 augusti. Du kan se resten av inbjudan med hela programmet på bloggen för hemslöjdskonsulenterna i Uppsala län. Läs mer

 

Text och foto: Pia Jägstrand, länshemslöjdskonsulent i Norrbotten